Η ΑΕΠ Κοζάνης, το ίδιο προσφυγικό σωματείο, μετέχει στην επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Τουρκικό Εθνικιστικό κίνημα των Νεότουρκων και του Οθωμανικού Κράτους.

Το πρώτο κύμα διώξεων κατά του Ποντιακού Ελληνισμού αναπτύχθηκε στο διάστημα των ετών 1914-1918. Το δεύτερο, που ακολούθησε τα έτη 1919-1922, ήταν το τελειωτικό κτύπημα, που έστειλε στο θάνατο 353.00 ψυχές (άταφοι νεκροί οι περισσότεροι ) και εκατοντάδες χιλιάδες στην προσφυγιά.

Η 19η Μαΐου είναι η ημέρα αποβίβασης του Μουσταφά Κεμάλ (αργότερα Ατατούρκ) στη Σαμψούντα, από όπου εκτυλίχθηκε το δεύτερο κύμα του γενοκτονικού σχεδιασμού. Αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί την απαρχή  της βίαιας εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες και τον αφανισμό ενός ελληνορθόδοξου χριστιανικού πολιτισμού που γεννήθηκε και ήκμασε επι 3000 χρόνια στην περιοχή του Πόντου.

Αντιπροσωπεία του Σωματείου μας, κατέθεσε στεφάνι, στο Μνημείο της Γενοκτονίας που βρίσκεται στην Ξηρολίμνη, έδρα του προπονητικού μας κέντρου.

Επίσης, πριν τη σημερινή προπόνηση, θα γίνει μια μικρή ομιλία και αναφορά στους παίκτες μας για το τι σημαίνει η 19η Μαΐου για τον Προσφυγικό Ελληνισμό.